ANTIAGING PLAN: 1 step STAY FIT

Ali ste vedeli, da obstaja ogromno raziskav, ki dokazujejo, da redna telesna vadba upočasnjuje prezgodnje staranje našega telesa? Tudi kože? Seveda!!! Ob tem pa vadba poskrbi za zdravje našega srčka, možgančkov in imunskega sistema.

Torej danes bomo govorili o nujnosti telesne vadbe v kolikor želimo ohraniti mladosten videz!!!

Follow our Blog

Vadba je najbolj naravna metoda za dvig razpoloženja, ohranjanje mišičnega tona in varovanje naših možganov pred zmanjšanjem njegovih sposobnosti povezanih s starostjo. In najboljše pri tej metodi je, da ne potrebujete nobenih pripomočkov, glavni pripomoček vsi že imamo! Te je naše telo!!!

Kateri tip vadbe je pomemben za ohranjanje mladostnega videza našega telesa?

Za naše zdravje in videz sta pomembna dva tipa vadbe. Prvi tip vadbe je aerobna vadba, to je vadba ki povzroči dvig srčnega utripa in znojenje. Drugi tip vadbe je vadba za moč in oblikovanje našega telesa, le ta ohranja močne in aktivne naše mišice tudi v starosti.

Kaj je aerobna vadba?

Gre za hojo, tek, plavanje, kolesarjenje, torej vadbo ob kateri se poviša naš srčni utrip. Zakaj je to pomembno? Takšna vadba poveča sposobnost našega srčnožilnega sistema. Temu po domače pravimo, da izboljšamo svojo kondicijo. Torej se ob hoji v prvo nadstropje ne zadihamo😊, še bolje je v kolikor se ne zadihamo tudi ob hoji v tretje ali peto nadstropje 😊

Tako je več raziskav dokazalo, da redna telesna vadba poskrbi za ohranjanje zdravega srčka. Ena od raziskav je dokazala povezavo med redno hojo in zmanjšano verjetnostjo za srčno popuščanje.

Kar najbolj zanima mene kot dermatologa je ali vadba vpliva tudi na izgled naše kože? Več raziskav govori temu v prid. Zakaj je tako, bom razložila v posebnem blog zapisu, tako da ostanite z mano😊

Kakšna je vadba za moč?

V osnovi gre za vadbo, ki uporablja težo, s katero se upiramo sili težnosti. Ta teža je lahko teža lastnega telesa, teža uteži, elastike… Komplicirano? Ne, je čisto preprosto. Na primer plenk položaj je eden od osnovnih položajev takšne vadbe, kjer uporabljamo le težo lastnega teles in je prikazan na fotografiji.

O posameznih vadbah bom govorila v prihodnjih blog zapisih.

Dovolj teorije! Kako jaz v praksi uspem združiti delo in ostati fit?

Po pravici povedano, moji starši se nikoli niso načrtno gibali oziroma opravljali kakršnekoli redne telesne vadbe. Moja mama je vedno trdila, da ima dovolj vadbe s skrbjo za nas, kuhanjem in pospravljanjem. Vsem mamam, bratom, možem ali prijateljicam, ki trdijo enako povejte: TO NI REDNA TELESNA VADBA. S tem NE BOMO POSTALI (tudi ne ostali)FIT😊 S pospravljanjem ne vzdržujemo enakomerne aktivnosti dovolj časa, da bi to lahko imenovali aerobna vadba, saj se nam srčni utrip ne poviša enakomerno za vsaj nekaj minut, niti ne gre za vadbo za moč, saj bi potem morali delati ponavljajoče gibe za vse mišične skupine. Seveda moramo pospravljati, ampak vadbo pa moramo načrtovati in si za njo vzeti čas izven drugih aktivnosti.

Torej v otroštvu nisem imela nobene posebne motivacije za vadbo, res pa je, da sem trenirala balet, kjer sem pridobila predvsem veliko samodiscipline. Balet sicer spet ni vadba, kjer bi pridobivali aerobno kondicijo, je bolj vadba za moč, ampak gre predvsem za aktivacijo specifičnih mišičnih skupin, ne pa enakomerno vseh mišičnih skupin, kot je najbolj priporočljivo.

V svojem poklicu sem nato začela delati v estetski ambulanti, kjer sem se posvetila anti agingu, zanima me predvsem področje celostne skrbi za svoj videz. Torej zdrava prehrana, redna telesna vadba, zaščita pred soncem in seveda skrb za svoj videz z estetskimi posegi opravljenimi s strani strokovnjaka, ki razume da si želim ohraniti svoj mladosten videz. In to smo v SKIN kliniki tudi uspeli ponotranjiti kot svoj moto in to je storitev, ki jo omogočim sebi in drugim. Ob raziskovanju tega področja smo z mojo družino tudi spremenili naše prehranjevanje, si začrtali urnik vadbe in skrbimo za zaščito pred soncem. In tako se je rodila ljubezen do samega sebe v zdravem telesu. In to je moja motivacija za vadbo, ostati fit in dobro razpoložena za svoje otroke in dobre odnose v naši družini.

Ostanite fit in po svoje lepe do prihodnjič…

 

 

Gallery