Botoks nam pomaga zgladiti smejalne gube.

Z BOTOKSOM SE SMEJIMO … BREZ SMEJALNIH GUBIC

V naši estetski ambulanti opravimo veliko terapij z botoksom (samo včeraj jih je bilo 20) in tako se je v vseh letih nabralo že obilo izkušenj in zadovoljnih strank. Še vedno pa me stranke o tej terapiji sprašujejo zelo raznolika vprašanja, na katera poskušam v ambulanti čimbolj odkrito odgovoriti. Moje delo zdravnice dermatologinje v estetski ambulanti se že več let vrti okoli lepote, lepotne rutine ter različnih estetskih terapij. In tako je zakladnica vprašanj mojih strank o tej temi ogromna … Prav tako pa tudi odgovorov.

Follow our Blog

Botoks je tema, o kateri sem že veliko pisala, pa vendar je še tooooliko za povedati. 

Botoks najpogosteje uporabljamo za zmanjšanje gub in gubic okrog oči, med obrvmi in na čelu. To so gube, ki nastajajo po 30. letu in se nato z leti poglabljajo ter postajajo bolj izrazite zaradi naravnega efekta staranja.

Ironično je, da gube ob očeh imenujemo smejalne gubice, vendar se le redko katera ženska smeji, ko jih zagleda na svojem obrazu?

Vedeti moramo, da najboljše rezultate v preprečevanju prezgodnjega staranja in kakovosti kože vedno dosežemo s preventivnim delovanjem. Na prvem mestu je tako vedno PREVENTIVA:

  1. Več kot 90 % znakov prezgodnjega staranja kože je posledica poškodbe kože s sončnimi žarki. Zato »BE SUN-SAFE«!!! Nasvete za zaščito pred soncem najdete TUKAJ.
  2. Rutinska nega kože VSAK DAN pomeni uporabo ustreznih krem z aktivnimi učinkovinami za vaš tip kože ter ustrezno vlaženje kože. Če imate težavo z izbiro ustrezne kozmetike, se lahko posvetujete z menoj v naši estetski kliniki.
  3. Redna vadba in zdrava prehrana.
  4. Na četrtem mestu rutinske nege kože je po mojem mnenju prav terapija z botoksom. Zakaj? Ker me gubice okrog oči in na čelu izrazito motijo in ker z uporabo botoksa preprečujem, da bi se te gubice še poglabljale. Poleg tega se puder in druga ličila nabirajo v teh gubicah in je ob njihovi prisotnosti okrog oči težko natančno zasenčiti oči z ličili. Ali ste vedeli, da terapija z botoksom prinaša še eno prednost? To je zmanjšanje por na koži. Kljub vsemu pa terapija z botoksom ni primerna za vsakogar, zato se je o njej treba posvetovati z zdravnikom. 
Najboljša je preventiva. Tudi botoks
Botoks je tudi preventiva prezgodnjih znakov staranja. Estetika Skin

NEKAJ DEJSTEV O BOTOKSU

BOTOKS (BOTULINSKI TOKSIN)ZAVIRA ZNAKE STARANJA NA OBRAZU

Na terapiji z botoksom z injekcijo apliciramo botulinski toksin v mišico in to povzroči zmanjšano delovanje dotične mišice. Botoks zmanjšuje signal, ki mišico krči, zato se mišica sprošča.

Botoks ni dermalno polnilo ali »filer«, torej ne nadomešča volumna v gubi, ampak deluje na popolnoma drugačen način. Botoks odpravlja vzrok nastanka gube, gube na področju čela, med obrvmi in ob očeh namreč nastajajo zaradi hiperaktivnosti mišic. Botoks torej zmanjšuje moč mišic, v katere se ga na terapiji aplicira in jih potemtakem zmanjšuje. 

NAŠO LEPOTNO RUTINO LAHKO DOPOLNIMO Z BOTOKSOM

S pravilno uporabo različnih krem in pilingov lahko stimuliramo globlje plasti kože, da bolje producirajo kolagen, ne moremo pa delovati na vzrok nastanka gubic na čelu, med obrvmi in ob očeh, saj je slednjega treba iskati  v hiperaktivnosti mišic. Za zmanjšanje teh gubic v lepotno rutino vključimo terapijo z botoksom na vsakih nekaj mesecev.

ZAKAJ JE VIDETI, KOT DA BOTOKS NAPOLNI GUBICO, KLJUB TEMU DA NI DERMALNO POLNILO OZIROMA FILER

Botoks zmanjša gubice drugače kot dermalno polnilo ali filer, in sicer tako, da zmanjša moč mišic, ki gubico povzročajo in ker se mišica manj močno krči, to povzroči sprostitev mišice in posledično manj gubic. Botoks gubice ne napolni in ne nadomešča izgubljenega volumna kot npr. terapija s hialuronsko kislino.

Botoks Estetika Skin
Na svetovnem estetskem kongresu AMWC 2022 v Monacu smo veliko govorili o preprečevanju pojavljanja znakov prezgodnjega staranja na obrazu, ena izmed možnost je botoks.

KOLIKO ENOT BOTOKSA POTREBUJEM?

Število enot botoksa je odvisno od vsakega posameznika in ga določimo zdravniki individualno. Količino botoksa prilagodimo moči mišic in ne globini gubic. Nekateri imajo izrazito močne mišice na področju obrvi ali okoli oči, zato potrebujejo večjo dozo botoksa. Pri terapiji z botoksom pa ne gre le za uporabljeno količino, ampak tudi za koncentracijo snovi ter način aplikacije.

Pomembno je izpostaviti, da botoks ne more zbrisati globokih gubic. Če se želite izogniti gubicam na področju oči in čela, morate začeti, ko so vaše gubice še dovolj plitve. Pri večini je to okoli 30. leta starosti.  Ob redni uporabi botoksa te gubice ne bodo izrazite tudi v starejših letih.

 

Če pričnete z uporabo botoksa, ko so gubice že izrazite, se bodo te sicer zmanjšale, vendar pa pogosto ne popolnoma izginile. Gubice namreč delimo na štiri stopnje in terapija z botoksom zmanjša globino gubic za 1 do 2 stopnji. V primeru, da so vaše gubice že zelo globoke (stopnja 4), potem bodo po terapiji z botoksom še vedno rahlo prisotne, a manj izrazite.

KAKO DOLGO TRAJA, DA OPAZIM UČINEK BOTOKS TERAPIJE?

Prve rezultate vidimo v 3–7 dneh, končni rezultat pa vidimo 14 dni po terapiji.

ALI LAHKO IZNIČIMO DELOVANJE BOTOKSA PO TERAPIJI?

Zaenkrat ne poznamo zdravila, ki bi izničilo delovanje botoksa. Pri dermalnih polnilih lahko s pomočjo encima raztopimo hialuronsko kislino v dermalnem polnilu (filerju) in tako izničimo efekt dermalnega polnila, pri botoksu pa tega ne moremo narediti.

Ravno zato je priporočljivo pri prvi terapiji z botoksom uporabiti primerne (manjše) količine botoksa glede na moč mišice, če pa se po 14 dneh izkaže, da oseba potrebuje dodatno količino botoksa, jo še vedno lahko dodamo. Odvzeti pa je žal ne moremo. 

Drži pa, da učinek botoksa prične popuščati v 3 ali 4 mesecih po terapiji.

 

BOTOKS STRANSKI UČINKI?

Botoks je preizkušeno in varno zdravilo. Stranski učinki, ki se lahko pojavijo ob aplikaciji so pike ob vbodnem mestu in modrice, ki hitro izginejo.

Izredno redki so primeri komplikacije spusta obrvi ali vek. To se zgodi ob nepazljivi aplikaciji (zato je pomembna strokovnost osebe, ki izvaja poseg) .

Verjetnost komplikacij je ob ustreznem pogovoru z zdravnikom pred posegom, ustrezni analizi obraza, ter strokovnosti zdravnika, ki poseg izvaja ter ob upoštevanju navodil po posegu minimalna. Te potencialne komplikacije so prehodne narave.

V rokah strokovnjaka je botoks varno zdravilo

KAKŠNE SO ŠE PREDNOSTI BOTOKSA?

Po terapiji z botoksom vidimo poleg zmanjšanja gubic še učinek zoženja por na koži. Ker se zmanjšajo drobne gubice in pore, make up na takšni koži izpade mnogo bolje.

KAKO DOLGO DRŽI BOTOKS

Učinek je viden do 4 mesece po terapiji. Zato je priporočljivo terapije z botoksom ponavljati nekje na 4 mesece.

Več o BOTOKSU najdete tukaj.

Terapija z botoksom je ustrezna dopolnitev redne lepotne rutine in iz lastnih izkušenj vam povem, da se je prav prijetno smejati brez smejalnih gubic. ?

Botoks terapije lahko opravite v naših dveh ambulantah:

  • Ljubljana, Peričeva 37
  • Koper, Ulica 15. maja 2b