Botoks škrtanje z zobmi

BOTOKS: Tudi za preprečevanje škrtanja z zobmi?

Na naših družbenih omrežjih ste postavili zanimivo vprašanje o škrtanju z zobmi in botoks terapiji. Res o tem še nisem pisala, zato odgovorim na najbolj pogosta vprašanja.

Follow our Blog

Torej. Kaj sploh je škrtanje z zobmi?

Škrtanje z zobmi strokovno imenujemo bruksizem. Gre za to, da ponoči prekomerno stiskamo žvečne mišice, kar se sliši kot škrtanje zob.

To se lahko dogaja v podnevi, torej v budnem stanju ali ponoči.

Škrtanje z zobmi ponoči spada med motnje povezane s spanjem. Tisti, ki škrtajo z zobmi imajo tudi večjo možnost za druge motnje spanja, kot so smrčanje ali pavze dihanja med spanjem (Sleep apnea). Pri nekaterih ljudeh je škrtanje z zobmi blago in ne povzroča drugih težav, razen moti spanje ljudi, ki spijo ob njih ?

Pri nekaterih pa se pojavijo še drugi simptomi kot so poškodbe zob, obraba zob, počeni zobje, bolečine v zobeh, zakrčene žvečne mišice. Bolečine v čeljustnem sklepu, bolečine vratu ali glavobol, motnje spanja in nespečnost. Lahko pride tudi do hipertrofije (povečanih) žvečnih mišic zaradi stalnega preobremenjevanja, ker so te mišice preobremenjene zaradi pretiranega krčenja ponoči.

V kolikor pride do povečanja (hipertrofije) žvečnih mišic pri ženski, obraz dobi nekoliko kvadratno obliko, kar je sicer bolj značilnost moškega obraza. Ta hipertrofija žvečnih mišic se lahko zmanjša s terapijo z botoksom.

Zakaj do tega sploh pride?

Zdravniki točno ne  poznamo vzroka, verjetno gre za preplet dejavnikov okolja in dednih faktorjev.

Bruksizem v budnem stanju je verjetno povezan z čustvenimi stanji, kot so anksioznost, stres, jeza, frustracija. Lahko pa je tudi način kako se oseba spopada stresom ali to počne med tem ko se koncentrira.

Pri bruksizmu v spanju pa gre za povišana aktivnost žvečnih mišic, ki je povezana s spanjem.

Kaj pripomore k večji izraženost škrtanja z zobmi?

  1. Stres
  2. Škrtanje z zobmi ponoči je bolj izraženo pri majhnih otrocih in izzveni v odrasli dobi.
  3. Večkrat se pojavi pri tipu človeka, ki je bolj hiperaktiven ali tekmovalen.
  4. Lahko se pojavi kot stranski učinek nekaterih zdravil, npr. antidepresivov.

Kaj lahko naredimo?

Škrtanje z zobmi in vse neprijetne posledice lahko preprečimo z vbrizgavanjem botoksa v žvečno mišico (mišico maseter). Botoks namreč zmanjša moč mišic v katere ga apliciramo. Tako oslabimo delovanje mišice, zmanjšamo njeno krčenje in jo prisilimo da počiva. Torej botoks z drobno iglo apliciramo v žvečno mišico, ki tako postane bolj sproščena in ponoči več ne prihaja do njene hiperaktivnosti, lahko bi rekli da ta mišica po terapiji ponoči počiva, tako kot bi tudi sicer morala. VEČ o Terapiji BOTOKS najdete TUKAJ.

Kako dolgo traja učinek terapije?

Učinek botoksa sicer traja 4-6 mesecev, a so nekatere študije ugotavljale da je že po enem posegu pri skoraj 30% pacientov prišlo do trajnega zmanjšanja škrtanja z zobmi, zato se pacienti niso več vračali na terapijo. Pri ostalih pa se lahko zdravljenje ponavlja.

Kako izgleda botoks?

Najprej se pogovorite z zdravnikom o vašem zdravju, da se prepriča da ste ustrezen kandidat za zdravljenje z botoksom. Nato se pomenita o vaših pričakovanjih in vam odgovori na vprašanja. Nato očistimo obraz, nanesemo razkužilo na področje terapije, ter zdravnik označi predele apliciranja botoksa. Zdravnik nato z drobno iglo aplicira botoks v žvečno mišico.

Pri nas v Estetiki Skin zdravniki izvedemo veliko število botoks terapij vsak dan

Botoks terapije lahko opravite v naših dveh ambulantah:

  • Ljubljana, Peričeva 37
  • Koper, Ulica 15. maja 2b