Vraščene dlake in lasersko odstranjevanje dlak

Zelo redko govorimo o temi, ki sicer prizadane mnogo ljudi.

Vraščene dlake.

Gre za neprijetno zadevo, ki pa jo lahko omilimo ali zmanjšamo s preprostimi ukrepi in lasersko odstranjevanje dlak ali lasersko epilacijo. Kako?

Naročite se

zakaj lasersko odstranjevanje dlak zmanjša vraščanje dlak?

Laser namreč uniči dlako v dlačnem mešičku, zato dlaka tam ne raste več.

Torej laser deluje na vzrok problema.

kdaj govorimo o vraščenih dlakah?

O vraščenih dlakah govorimo takrat, ko dlaka ne izraste naravnost iz dlačnega folikla, ampak se ujame v foliklu, kjer povzroči težave. 

zakaj nekatere dlake ne najdejo poti iz dlačnega folikla?

Včasih odmrle celice, umazanija, loj in znoj na naši koži zaprejo izvodilo dlačnega mešička in tako dlačica ne more izrasti naravnost ven iz mešička oz naravnost iz kože in se zatakne v koži. Takšna dlaka sicer raste naprej, ampak raste pod kožo oziroma znotraj mešička in tako draži okolno kožo in povzroča vnetje. Lahko bi rekli, da se dlaka zagozdi v koži.

Ta zagozdena dlaka v koži deluje kot tujek in povzroča vnetje.

Torej vraščena dlaka pomeni, da se je dlaka ujela pod kožo ali se celo ukrivila in zrastla nazaj v kožo. To povzroča draženje kože in okolna koža se zato vname. Na tem mestu najprej nastane bunčica na koži. Ta bunčica se nato vname in rdeče obarva, je podobna mozolju in boli ali srbi.

kateri so dejavniki tveganja za pojav vraščenih dlak?

  1. Britje ali depiliranje
  2. Goste in debele dlake
  3. Skodrane dlake
  4. Nošenje ozkih oblačil

kako vem, da imam vraščene dlake?

Takrat na poraščeni koži opazimo pojav bunčic oziroma mozoljčkom podobnih sprememb, ki srbijo, so občutljive na dotik ali bolijo. Največkrat se te pojavijo v predelu pazduh, nog ali bikini predela pri ženskah in v predelu obraza pri moških. Včasih se pojavi tudi večja rdečina oziroma močno vneta koža z oteklino.

kaj lahko sam naredim, da preprečim vraščanje dlak in povezava z laserskim odstranjevanjem dlak?

1. Priporočljivo je nošenje bolj ohlapnih oblačil, ki ne stiskajo in drgnejo kože. 

2. Potrebno je paziti, da bo izvodilo iz dlačnega mešička ostalo čisto in prehodno za rast dlak. Za to lahko poskrbite s tedenskimi pilingi kože, ki odstranijo odmrle celice kože in loj. 

3. Pred britjem zmehčajte kožo s toplim tušem.

4. Vedno uporabite za britje novo britvico za enkratno uporabo. Stare britvice so tope in polne bakterij, zaradi česar se sveže obrita koža lahko vname. 

5. V kolikor opazite, da vam britje ali depiliranje povzroča razdraženost kože, poskusite druge metode odstranjevanja dlak kot je lasersko odstranjevanje dlak ali laserska epilacija. Praktične napotke najdete TUKAJ.

kakšne so lahko dolgoročne posledice vraščenih dlak?

Na mestu vraščenih dlak nastane vnetje, ki lahko preraste v večjo okužbo kože in okolnih tkiv. 

Po vnetju pa lahko na koži ostanejo tudi trajne posledice, kot so brazgotine in hiper ali hipopigmentacije. To pomeni, da na predelih, kjer se je vnetje sicer že umirilo, ostanejo na koži rjave ali bele lise, ki lahko trajno ostanejo.

 

Trenutno lahko izkoristite v naši kliniki 50% popusta na pakete laserskega odstranjevanja dlak. CENIK TUKAJ.

Laser namreč uporablja visoko koncentrirano energijo s katero doseže dlačno mešičke, ki jih ob sproščanju energije uniči. Lasersko energijo privlači pigment v dlaki, podobno kot sončne žarke privlačijo temne obleke. Zato lasersko odstranjevanje dlak najbolje deluje na debelih in temnih dlakah na svetli koži. 

Po laserskem odstranjevanju dlak je tudi manj aktivnih dlak in tako tudi manj dlak, ki se vraščajo. Več o laserski epilaciji oziroma laserskem odstranjevanju dlak TUKAJ.

Kontakt

Zapri

×

Pokličite nas

+386 31 446 999


Povežite se z nami


E-novice

naročite se na naše e-novice in prejmite brezplačen priročnik



Rezervirajte termin


    Ime in priimek *

    E-pošta *

    Telefon *

    Vaše sporočilo