Lepota

Danes sem razmišljala, da v svojem blogu nisem pisala še nič o lepoti sami. Verjetno ste že kdaj razmišljali o tem.  Kaj je lepo? Kako določimo kaj je lepo? Zakaj so nekatere svari/ljudje lepi skoraj vsem ljudem? Kaj imajo skupnega?

Follow our Blog

 

Lepota se opisuje kot kombinacija kvalitet; oblike in barve, ki ugaja estetskemu občutku človeka, predvsem njegovemu vidnemu zaznavanju. Tukaj gre za definicijo lepote, tako stvari kot ljudi.

 

 

 

 

 

 

Mene sicer bolj zanima lepota takrat, ko govorimo o ljudeh. Torej kaj zaznavamo kot lepo pri ljudeh? Ali je to le popolna simetrija obraza ali ustnic?

 

Ljudje pravijo, da lepota prihaja od znotraj. (True beauty comes from inside). Vendar se večkrat zavemo, da nas ljudje ocenjujejo po našem izgledu. Lahko bi torej rekli, da je naš izgled nekako naša izkaznica. Predstavlja našo predstavitev ob prvem stiku z novimi ljudmi.  Ali bomo ljudem všeč na dolgi rok oziroma bodo postali naši prijatelji pa je seveda odvisno od našega obnašanja in naše notranje lepote.

Morda je pravi opis, da je naš izgled pomemben kot prvi korak pri stiku z ljudmi okoli sebe.

Kdo pa določa kaj je lepo? Mislim, da nihče v družbi ne more kar določiti kaj je lepo, nas prepričati da so nekatere stvari lepe. Ali je nekaj lepo se odločimo mi sami. Torej o tem odloči naš občutek ali naši možgani? Na podlagi česa? Več raziskav ugotavlja, da imajo naši možgani že vgrajen občutek za to kaj je lepo in kaj ne. Kako?

Raziskovalci so v študiji pokazali veliko ljudem za delček sekunde različne obraze. Ob vsakem videnem obrazu so preiskovanci morali odločiti ali je obraz lep ali ne. Ugotovili so, da so ljudje iz različnih okolij, različnih starosti in spola, dojemali kot lepe v veliki večini iste obraze.

Elenor Roosevelt pravi: I have only one regret, I wish I was prettier. I always wonder what my life would have been if I had that wonderful ingredient called beauty.

Druga raziskava je bila opravljena z dojenčki, ki so jim prikazali številne obraze. Dokazali so, da dojenček dlje časa gleda lep obraz.

 

Študije tudi dokazujejo, da privlačni ljudje zaslužijo več, se jim podari več pozornosti že v šolskem razredu in jih dojemamo kot bolj prijazne.

Torej kaj je po definiciji lep obraz? Gre za simetričen obraz. Zelo pomembno je da je pozicija in velikost vseh obraznih struktur v harmoniji. Že večkrat so študije ugotavljale, da izgledajo lepše ženske z večjimi očmi, polnimi ustnicami, majhnim nosom in ozko brado. Pa seveda kožo brez vidnih nepravilnosti. Vse to kaže na mladost, zdravje in fertilnost. Verjetno je to razlog da imajo naši možgani že vgrajeno to percepcijo lepote. V kolikor gledamo ustnice, le te dosežejo največjo polnost nekje v starosti 16 let, in izgubijo največ svoje polnosti z vstopom v menopavzo. O PROPORCIH LEPOTE bomo še VEEEELIKO govorili?

Vedeti pa moramo, da na naše dojemanje lepote do neke mere vpliva tudi družba v kateri živimo.

V kolikor vprašate mene, smo lepi vsi in si moramo drug drugemu tudi to znati večkrat povedati. Pa znati to povedati tudi sebi, ko se zjutraj pogledamo v ogledalo. Ker pa delam v estetski kliniki lahko povem tudi zelo skrajšan praktičen odgovor na to kateri obraz je lep, kot lepe se dojemajo poudarjene ličnice, definiran čeljustni rob, spočit obraz in lepa koža. O vsem bomo podrobneje govorili v naslednjih blog zapisih.

Do takrat pa se imejte skrajno lepo in ostanite PO SVOJE lepi!!!