Ana SKIN dermatologija 011 copy

Retinol: ali gre res za čudežno sestavino krem?

V zadnjem času je zelo popularna debata o retinolu. Večkrat se ga omenja kar kot čudežna sestavina krem, ki nam vrne mladosten videz. Jaz retinola ne bi poimenovala čudežen, bi pa ga poimenovala najboljša aktivna sestavina, ki nam pomaga v boju proti znakom staranje kože.

Naročite se

kaj to pomeni?

Da ima retinol oz učinkovine iz skupine retinoidov v prid svojemu delovanju veliko opravljenih študij in objavljenih medicinskih člankov, ki res dokazujejo, da izboljša drobne gubice in teksturo kože. Torej deluje kot odlična anti-aging sestavina. Ima pa tudi slabo stran, in to je da draži kožo, koža se po uporabi krem z retinoidi lahko lušči ter se ne sme uporabljati pri nosečnicah in doječih mamicah.

Tako da ni čudežna, ima tako kot vse stvari v življenju pozitivne in negativne stvari. Je pa pozitivnih ogromno in če jo primerjamo s katerokoli drugo sestavino v zelo oglaševanih in popularnih kremah, ima bistveno več dokazov o svoji učinkovitosti. Morate vedeti, da veliko krem, k oglašuje vsebnost »čudežnih« sestavin za temi trditvami nima nobene resne raziskave ali medicinskega članka. Retinoidi jih imajo ogromno.

Več o NEGI KOŽE NAJDETE TUKAJ.

kaj so retinoidi? kaj je retinol?

Retinol spada med retinoide, to je skupina učinkovin ki jih prištevamo med derivate vitamina A. Retinoidi so najbolj raziskana anti aging aktivna učinkovina, ki se uporablja v kremah in imajo največ dokazanega učinka. Torej dokazano zmanjšujejo drobne gubice in gube. Dokazano izboljšajo teksturo kože, pigmentacije, tonus, gube in akne. Najbolj učinkovita je retinoična kislina ali tretinoin (v zdravilih na recept) in v smislu raziskanosti ji sledi retinol (to je sestavina, ki se uporablja v kozmetičnih izdelkih v prosti prodai). V študijah se od retinoidov največkrat preiskuje učinkovina Tretinoin, ki se lahko predpiše le na recept in ta ima najboljše učinke v zmanjševanju gubic. V prosti prodaji pa je v kremah od retinoidov ponavadi učinkovina retinol. Retinol ni tako močna učinkovina, je pa dobra zato, ker povzroča manj luščenja in manj draži kožo. Ni pa tako uspešen v zmanjševanju gubic kot tretinoin.

Moramo vedeti, da sta obe zelo dobri učinkovini za nego kože, zahtevata pa previdnost ob uporabi, predvsem retinoična kislina. Kateri retinoid je najprimernejši za posameznika je odvisno od starosti, stanja kože pa tudi ciljev nege kože. Najbolje se je pred pričetkom uporabe retinoidov posvetovati z dermatologom.

kaj naredijo retinoidi?

Retinoidi pomagajo naš koži izdelati več lastnega kolagena in tako pa zmanjšajo gube in gubice. Kolagen pa je zelo pomembna sestavina kože, saj nudi oporo povrhnjici kože. Vedeti moramo namreč, da z leti koža ne proizvaja več toliko kolagena kot ga je proizvajala v mladosti. Koža, ki ima slabo plast podkožja oziroma malo kolagena in slaba elastična vlakna izgleda brez sijaja in tanka. In takšna postaja koža tekom normalnega staranja. Še hitreje pa pride do teh sprememb pri posameznikih, ki se veliko izpostavljajo soncu.

Poleg tega je dobra lastnost retinoidov tudi, da zmanjšajo vidnost pegic in področij hrapave kože.

kako jih uporabljati?

Pomembno je razumeti, da moramo kreme z retinoidi uporabljati vsaj 3-6 mesecev, da lahko vidimo kakršenkoli učinek. Za dober rezultat pa vsaj 12 mesecev. TAKO DA NE OBUPAJTE PREHITRO!

Nevšečnost pri retinoidi je, da povzročajo da je koža suha in se lušči po njihovi uporabi. Za začetek zato priporočam uporabo krem z retinoidi samo 2 x na teden zvečer. Šele kasneje (po nekaj tednih) ko se koža retinoidov navadi, pa pričnemo z uporabo vsak drugi dan in nato vsak dan zvečer. Retinoidov ne smejo uporabljati noseče ženske in doječe mamice.

Zavedati pa se moramo tudi, da retinoidi povečajo občutljivost kože na sončne žarke, zato je ob uporabi retinoidov obvezna vsakodnevna uporaba kreme z zaščito pred soncem, najbolje z zaščitnim faktorjem SPF 50+.

Torej radirat gub v smislu, da bi poznali učinkovino ki bi v hipu izbrisala gube žal še ne poznamo. So pa retinoidi vsekakor najboljša aktivna sestavina v kremah za zmanjševanje gub.

morda niste vedeli?

retinoidi in lasersko odstranjevanje dlak

Retinoidov v kremah pa ne smemo uporabljati v kolikor se odločimo za lasersko odstranjevanje dlak (lasersko epilacijo). Več o laserskem odstranjevanju dlak najdete TUKAJ.

lasersko-odstranjevanje-dlak-ajda-sitar
Retinol in lasersko odstranjevanje dlak pri Ajdi Sitar

Zakaj ne smemo uporabljati krem z retinoidi ob laserskem odstranjevanju dlak?

Retinoidi luščijo kožo in jo nekoliko dražijo. V kolikor ob uporabi kreme z retinoidi izvedemo lasersko odstranjevanje dlak, katere laserski žarek prav tako poškoduje kožo, pride do večje poškodbe in občutljivosti kože, zato je večja možnost rdečine in drugih zapletov.

Kontakt

Zapri

×

Pokličite nas

+386 31 446 999


Povežite se z nami


E-novice

naročite se na naše e-novice in prejmite brezplačen priročnik



Rezervirajte termin


    Ime in priimek *

    E-pošta *

    Telefon *

    Vaše sporočilo