SONČEK SIJE, DEŽEK GRE… sončnih žarkov pazit se zdaj velja za vse!!!

Obožujem poletje, je absolutno moj najljubši letni čas. Ekstremna vročina sicer tudi mene včasih moti, ampak poletje je toliko več od tega? Roza nebo poletnih večerov me vsakič znova očara, brezskrbnost ležanja v senčki velikega drevesa me spominja na poletne počitnice v otroštvu. Pa da ne govorim preveč o meni najljubših stvareh: o branju knjig, o toplih večerih v dobri družbi in o vseh morskih jedeh, ki jih nato pogrešam še celo leto. Vse to je poletje… Je pa poletje tudi čas, ko se moramo zaščititi pred sončnimi žarki in to imeti ves čas v mislih!!!

Follow our Blog

Zakaj je sonce škodljivo?

Sončnim žarkom ali ultravijoličnem sevanju nismo izpostavljeni le na morju ali ob bazenu, ampak tudi pri hoji v trgovino, kolesarjenju ali delu na vrtu. Zato se moramo tega VES ČAS ZAVEDATI!

Prekomerno izpostavljanje UV žarkom lahko povzroči škodljive učinke na kožo, oči in imunski sistem.

Kot dermatologinja se bom seveda posvetila koži. Pretirano izpostavljanje sončnim žarkom povzroči rdečino in opekline kože, kasneje porjavitev kože, in to so vse znaki da je prišlo do poškodbe naše kože. Tako da zagorela polt že sama po sebi pokaže, da smo se preveč izpostavljali sončnim žarkom!!!

Poleg tega pretirano izpostavljanje soncu povzroča tudi prezgodnje staranje kože!!!

In najpomembneje: pojavnost kožnega raka je dokazano povezana z izpostavljanjem UV sevanju.

PAZI saj UV sevanja z našimi čutili ne zaznamo!!! Zato moramo upoštevati pravilo sence: Kadar je naša senca krajša od telesa, poiščemo senco! Redno pa tudi spremljamo UV INDEKS (več o tem v naslednjem blogu).

 

Torej sonce pa povzroča tudi PREZGODNJE STARANJE KOŽE. Kaj to pomeni?

Da nastaja več znakov staranja na tistem predelu kože, ki je izpostavljena soncu. Najpogosteje sta torej prizadeta obraz in hrbtišča rok. Na teh predelih vidimo rjave »pegice«, rjave lise, drobne gubice in večje gube ter povečano rdečico kože ter pojav drobnih žilic. Najbolje lahko vidimo koliko je naša koža prizadeta od sonca, v koliko primerjamo naš obraz ali hrbtišča rok s predelom spodnjega dela trebuha, torej s tistim delom kože, ki ga tudi poleti prekrivajo kopalke. Vidimo da tam na trebuhu ni teh rjavih lis, tudi ne žilic in gubice so bolj izjema kot pravilo. Zaščita pred soncem je torej NAJPOMEMBNEJŠA PREVENTIVA PRED STARANJEM KOŽE in najpomembnejša za ohranjanje mladostnega videza našega obraza. Moje osebno mnenje je da je to tudi najpomembnejši razlog, zakaj nekatere zvezdnice tudi v zrelih letih izgledajo odlično, saj to vedo in se striktno ščitijo pred sončnimi žarki (seveda ob zdravi prehrani, redni vadbi in premišljeni uporabi pomlajevalnih posegov).

 

Kakšna pa je preventiva pred kožnim rakom?

Zaščita pred soncem kot jo opisujem spodaj in to že od otroštva!!! Poleg tega pa redno pregledovanje sprememb na koži oziroma naših znamenj in v kolikor opazimo spremenjeno znamenje ali nenavadno spremembo na koži, obisk osebnega zdravnika, ki nas po potrebi napoti k dermatologu. Več o pregledovanju znamenj najdete TUKAJ, o tem pa bom bolj podrobno govorila tudi v enem od prihodnjih blog zapisov.

 

Kako se varujemo pred soncem?

Predvsem se ne izpostavljamo soncu med 10. in 17. uro. Takrat je namreč moč UV žarkov največja. Ta čas preživimo v senci.

Najpomembnejša je naravna zaščita pred soncem, torej da se v tem času zadržujemo v notranjih prostorih ali senci oziroma v kolikor se ne moremo umakniti v senco, našo kožo varujemo z oblačili in pokrivali. Torej oblečemo lahka, gosto tkana oblačila z dolgimi rokavi in dolgimi hlačami ter vedno uporabljamo klobuk (najbolje takšnega, ki prekrije tudi vrat zadaj). Ohlapna oblačila v več plasteh nudijo najboljšo zaščito.

Zaščitimo tudi svoje OČI! Torej nosimo sončna očala, pazimo da so ustrezne kakovosti in da ščitijo naše oči tudi ob strani.

Kot DODATNO ZAŠČITO lahko uporabljamo kreme za zaščito pred sonce. Vendar moramo vedeti, da te NIKAKOR niso namenjene PODALJŠEVANJU ČASA, KI GA BOMO PREŽIVELI NA SONCU. Le te služijo kot dodatna zaščita na predelih kože, ki jih ne moremo zaščititi z naravno zaščito (torej z oblačili, pokrivali…).

KREME ZA ZAŠČITO PRED SONCEM morajo biti ŠIROKOSPEKTRALNE, torej nas morajo ščititi tako pred UVA kot pred UVB žarki!

Sončni zaščitni faktor (SPF) mora biti 30 ali več. Znak na kremi, ki nam pove da le ta nudi tudi zaščito pred UVA žarki je: napis UVA v krogcu!!! Tega poiščite na svoji kremi, da boste vedeli ali vas vaša krema ščiti tudi pred UVA žarki. Na kožo moramo nanesti dovolj veliko količino kreme, in sicer 1 čajna žlička na vsako okončino, prednjo in zadnjo stran trupa ter glavo. Torej za enkratno mazanje celega telesa bi morali porabiti 35 ml kreme!!! Sedaj pa prosim preverite koliko kreme vsebuje vaša krema za zaščito pred soncem?!? Ponavadi so kreme pakirane po 100 ml, torej zadoščajo za mazanje celotnega telesa za enega odraslega le za 3 krat!!!! Zato moramo vedeti da večina ljudi uporablja količino kreme, ki je bistveno manjša od priporočene. Kremo moramo tudi ponovno nanesti vsaki 2 uri ali še pogosteje, to ponovimo tudi po kopanju, močnem potenju…

Predvsem pa NE SONČIMO SE NAMERNO!!!!!

IN ODPOVEJMO SE UPORABI SOLARIJA!

Več o tem kaj pomeni SPF, kaj je UV indeks in kako se ščititi tudi čez celo leto pa v naslednjem blog zapisu…

Pa upoštevajte zgornja priporočila, saj je poletje v polnem zagonu in pravilna zaščita PRAV SEDAJ še kako pomembna!!! Zato da preživite to poletje brez nepotrebne rdečina ali opeklin, ter da varujete svojo kožo pred kožnim rakom in prezgodnjim staranjem v prihodnje!!! VAŠA KOŽA VAM BO HVALEŽNA?

Ostanite po svoje lepi in uživajte v poletju z ustrezno zaščito pred soncem do naslednjič!!!

 

 

 

 

 

Gallery