teorije staranja: ali obstaja skrajna starost ki jo človek lahko doseže?

Zakaj se staramo? Kdaj v našem življenju se staranje prične?

Danes se bomo ukvarjali z bolj dolgočasno temo, ki pa je zelo pomembna, če želimo razumeti zakaj je zdravo življenje tisto, ki nas ohranja mladostne in ohranja naš videz.

Follow our Blog

Kljub napredku v zadnjih letih na področju molekularne biologije in genetike, še vedno čakamo na odkritje kaj določi človekovo življenjsko dobo.

Po pravici povedano si znanstveniki niso enotni zakaj do staranja na mikro nivoju (na molekularni ravni) sploh pride, torej kateri procesi, ki se dogajajo v našem telesu najhitreje privedejo do staranja kot ga poznamo.

Zato pa imamo več teorij. Trenutno je sprejeto prepričanje, da staranje povzročajo procesi iz vseh teh teorij, ki se kompleksno prepletajo med sabo… torej je zadeva še bolj zakomplicirana? Govorila bom le o najbolj razširjenih teorijah. Vseh je absolutno preveč?

Teorija prostih radikalov

Kot rja nažira železne predmete, tako tudi v našem telesu labilne spojine (prosti radikali) reagirajo s sestavinami naših celic in povzročajo njihove okvare. Prosti radikali nastajajo v našem telesu v različnih procesih, POMEMBNO pa je da jih lahko tvorijo zunanji dejavniki: UV žarki (sončni žarki), kajenje, onesnaževalci v zraku… Torej prosti radikali napadajo sestavine naših celic, ki se zato okvarijo, kar na koncu privede do celične smrti. Prosti radikal pa ne uniči le ene spojine, ampak zaradi svoje sestave povzroči verižno reakcijo in poškoduje veliko struktur. To verižno reakcijo lahko prekine spojina, ki jo imenujemo ANTIOKSIDANT. Če nastaja veliko prostih radikalov, antioksidantov pa ni, se okvarjajo celične strukture, le te proizvajajo manj energije, okvarjajo se še druge celične strukture in začaran krog je sklenjen, telo se stara. Prosti radikali so odgovorni na primer za razvoj okvare možganskih celic, ki vodijo v demenco in nastanek ateroskleroze, ki lahko vodi v srčni infarkt. DOBRA NOVICA JE, da ANTIOKSIDANTE lahko vnašamo v telo z zdravo prehrano in tako zmanjšamo vpliv prostih radikalov na naše telo in staranje!!!!! O tem bomo oooooogromno govorili, tako da si je ti dve besedi, prosti radikali in predvsem antioksidanti vredno zapomniti?
Za tiste še bolj radovedne: V zadnjih letih to teorijo preučujejo še bolj podrobno, tako je bilo ugotovljeno, da je ROS signaliziranje (reactive oxygen species) verjetno najbolj pomembna encimsko/genska pot odgovorna za staranje telesa.

Endokrina/Hormonska teorija

Tvorba in sproščanje določenih hormonov se s starostjo zmanjšujeta. Tako se z zmanjšanim nivojem hormonov, zmanjšujejo tudi pozitivni učinki, ki jih hormoni imajo na telo. Nivo rastnega hormona se zmanjšuje že nekaj let po puberteti, testosterona po 30. letu, izločanje estrogena se ustavi naenkrat ob nastopu menopavze… Vemo da pomanjkanje estrogenov povzroči da so koža in sluznice tanjše in bolj suhe, zmanjšuje se gostota kosti, kar vodi v osteoporozo…
Vendar vprašanje še vedno ostaja: Ali je zmanjševanje hormonov posledica staranja ali je staranje posledica manjšega izločanja hormonov?

Imunološka teorija

Imunski sistem je programiran tako, da se njegova učinkovitost z leti zmanjšuje. Zato so starejši bolj občutljivi na infekcije in staranje organizma je pospešeno.

Teorija obrabe

Ta teorija nam je vsem najbolj razumljiva. Tako kot se vse stvari obrabljajo s časom, tako se to dogaja tudi našemu organizmu. Ampak ni vse tako preprosto…

Teorija toksičnosti krvnega sladkorja

Glukoza ali sladkor v krvi predstavlja glavni vir energije za naše celice. V kolikor pojemo obilico sladkorja (saj veste tista čokolada ob najljubši nanizanki) sladkor v krvi močno naraste, ker ga naše celice ne morejo takoj porabiti, se ta sladkor veže na beljakovine in jih okvari (to imenujemo glikozilacija). Tako je potrebno ugotoviti, da čim večkrat je koncentracija sladkorja v krvi povečana, toliko več beljakovin je poškodovanih. Tako da SLADKOR STRAN!

Več praktičnih napotkov za ohranjanje mladostnega videza, ki izhajajo iz teh teorij staranja pa v naslednjih blog zapisih.

Imejte se skrajno lepo, raje z nasmehom in lepo besedo na ustnicah, kot s sladkorjem v ustih?