Zeleno, ki te ljubim zeleno

Mi obožujemo zeleno zelenjavo!

Vedeti namreč moramo, da je težko je tekmovati s prehranskimi »mišicami« brokolija in špinače, ali pa npr. popularne zelenjave kale (listnati ohrovt). Kaj to pomeni? Brokoli, špinača in kale so le nekateri predstavniki zelenjave zelene barve, ki vsebujejo ogromno za naše zdravje pomembnih snovi.

Follow our Blog

Nekateri takšno hrano imenujejo »SUPER FOODS«, to je hrana, ki vsebuje veliko zdravih mikrohranil, kot so vitamini, minerali, antioksidanti, zdrave maščobe… Torej SUUUPER hrana! Je hrana, ki jo moramo čim večkrat vključiti v naš jedilnik. O tem bomo velikokrat!!! govorili?

V prejšnjih blog zapisih sem že govorila o tem kaj lahko povzroča prezgodnje staranje in nekaj o tem kako obdržati našo kožo mladostno in kako zmanjšati negativen vpliv zunanjega okolja na naše telo.

Vedeti moramo, da je hrana zeeeeelo pomembna za preprečevanje prezgodnjega staranja.

To je lepotni blog, torej bomo seveda govorili o lepoti in tem kako s pomočjo zdrave prehrane preprečevati prezgodnje staranje. Torej zdrava prehrana pravilno hrani našo kožo in preprečuje negativne vplive okolja na naše telo, tudi na kožo.

Nazaj k zelenjavi?Ta super zelena zelenjava, vsebuje visoke vrednosti vitamina C, E in A ter kalcija in magnezija. Pomembo je tudi da vsebuje veliko vlaknin. Poleg tega pa močne ANTIOKSIDANTE, v špinači in brokoliju sta Lutein in Zaexantin, (o antioksidantih smo govorili v enem prejšnjih zapisov, ki ga najdete TUKAJ). Antioksidanti pomagajo našemu telesu odstraniti neželene (nezdrave) toksine, ki se v našem telesu nabirajo ob presnovnih procesih v telesa ali pa pridejo v telo iz okolja. Te toksine imenujemo prosti radikali, v kolikor se jih v telesu nabere preveč, vodijo v poškodbe naših celic in s tem v upad funkcij organizma. To lahko povzroči vnetje in bolezni. Antioksidanti so ene izmed spojin, ki jih študije ocenjujejo kot hranila s pozitivnim vplivom na preprečevanje prezgodnjega staranja.*

Zeleni zelenjavi daje barvo klorofil, gre za substanco, ki jo naše telo sicer težko absorbira (vsrka), lahko pa pomaga telesu preprečiti absorbcijo slabih spojin (kot so heterociklični amini). Le ti nastajajo ob peki mesa na žaru in so jih nekatere študije povezale z določenimi boleznimi. Zato je zelena zelenjava tudi priporočena jed ob pečenem mesu ali žar zabavi.

Kale je npr. tudi dober vir beta-karotena, ki je pomemben za rast in obnavljanje vseh tkiv, tudi kože. Poleg tega vsebujejo veliko vitamina C, ki je pomemben za gradnjo kolagena, substance ki je zelo pomembna za našo kožo.

Koliko te zelenjave pa moramo pojesti? Kako jo pripravimo?

Zelenjavo je pomembno vključiti v vsak obrok. Ja, tudi v zajtrk? Pripravimo jo lahko na številne načine, enega predstavim v naslednjem blog zapisu. Pa ostanite zdravi!!!!

 

*Vedeti pa moramo, da nobena od teh medicinskih študij še nima dokončnega odgovora in zato priporočene vrednosti teh mikroprehranskih snovi še niso določene. Zato zdravniki priporočamo zdravo, pestro in raznovrstno prehrano, ki naj vključuje veliko zelenjave!